Sinop’ta hobi olarak başladığı keten dokumacılığını meslek edinen Belgin Köklü, kaybolmaya yüz tutan mesleği yeniden canlandırdı.
Sinop'ta yaşayan Belgin Köklü, 30 yıldır unutulmaya yüz tutan keten dokuma sanatını canlandırmak için harekete geçti. Köklü ve arkadaşı, keten dokuma ile peşkirler, giysiler, çeyizlik takımlar, heybeler gibi geleneksel ürünlerin yanı sıra çeşitli giyim ürünleri üretiyor. Keten dokumacılığı hakkında bilgi veren Belgin Köklü, "Burada keten dokuma işi yapıyoruz. Keteni atkı, çözgü şeklinde düz dokuma ve desenli dokuma yapıyoruz. Keten dokumadan peşkirler, giysiler ve çeyizlik takımlar, heybe gibi ürünler yapıyoruz. Keten dokuma çok eski bir meslek, 30 yıldır kaybolmuştu. Biz tekrar canlandırmaya başladık. Ben bir dönem keten ektim. Keten buğday ekildiği zamanlar da ekiliyor, temmuz ayı gibi hasadı oluyor. Hasadı çok zor bir iş, onun için ip haline getirmesi zor bir iş. Elimize çok az keten ipi geçiyor. Bu yüzden keten ipini yurt dışından gelerek İstanbul’dan alıyoruz. Keten, kışın sıcak, çok kaliteli, kolay deforme olmayan bir kumaş. Son zamanlarda naylon kumaşlar var. Bu yüzden şimdi daha kıymetli olmaya başladı. Ürünlerimizi şu an kız çeyizlerine yapıyoruz. Bir de Sinop’taki insanlar şehir dışına gittiklerinde ne hediyesi getirebiliriz diye düşündüklerinde peşkirlerimizden alıyorlar. Bu daha özel bir hediye oluyor" dedi.
Yörenin eski desenlerine bağlı kalarak geçmişi yaşatmaya çalıştığını ifade eden Köklü, "Ürünlerimizi düz dokuma yapıyoruz. Düz dokumayı dikerek elbise haline getiriyoruz. Kıyafet ve çanta haline getiriyoruz ama genellikle peşkir yapıyoruz. İki tarafı desenli, yöremizin eski desenlerine bağlı kalarak biz de kendimizden bir yenilik katarak eski peşkirler yapıyoruz. Müşteriler onları duvar olarak veya vitrin parçası olarak çerçeveletiyorlar. Fakat son zamanlarda daha çok giyim üzerine ürünler yapıyoruz" diye konuştu.