Bursa
Bursa'da hastane personeline at eti yedirmişler
- 427 Okunma
Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Rüstem Aşkın, bu konuda soruşturma açıldığını Bursa’daki yemeklerin hastanede hazırlandığını, her gün 5 diyetisyen tarafından kontrolünün yapıldığını ve Bursa'daki hastanelere at eti girmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı geçen hafta taklit, tağşiş ve ürününde ilaç etken maddesi bulunan firma ve markaların bulunduğu listeyi açıkladı. Listede yer alan ‘Beyzanur Gıda Tur. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti.’ adına kayıtlı yemek sanayiinin de kuru fasulyeye at eti karıştırdığı açıklandı. Söz konusu firmanın Bursa Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği'ne bağlı Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin iki ünitesine ve Bursa Ağır Diş Sağlığı Aile Merkezi'ne yemek temin ettiği bildirildi. Firmanın geçen yıl söz konusu açılan 14 milyon 733 bin lira bedelli ihaleyi 12 milyon 933 bin lira teklif vererek aldığı ortaya çıktı.
Bakanlığın tespiti üzerine soruşturma başlattıklarını belirten Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın, firmanın Bursa'daki yemeklerin hastanelerde pişirildiği ve bugüne kadar yapılan kontrollerde at eti tespit edilmediğini söyledi.
Prof.Dr. Aşkın, şöyle dedi: “At eti İstanbul'daki numunede tespit edilmiş. Biz her gün 5 diyetisyenle kontrol yapıyoruz. Pişirilmek üzere getirilen etlerin hepsi mühürlü. Bizde çok titiz ve ciddi bir kontrol mevcut. At etinin girmesi mümkün değil.”
Bursa’daki kamu hastanelerine de yemek tedarik eden İstanbullu firmanın merkezinde at eti kullandığı açıklanınca ortalık karıştı. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Rüstem Aşkın ise at etinin Bursa’daki hastanelere girmediğini savundu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan taklit, tağşiş ve ürününde ilaç etken maddesi bulunan firma ve markaların bulunduğu listede adı geçen yemek sanayiinin, Bursa’daki bir kamu hastanesinin yemek ihalesini bir sene önce kazandığı, bu hastane bünyesindeki 4 ayrı hastanenin de yemeklerinin bu firma tarafından temin edildiği ortaya çıktı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, firmanın kuru fasulyeye at eti karıştırdığı belirtildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda ürünlerinde standart dışı madde kullanan firmaları açıkladı. Bakanlığın internet sitesinde yayınlanan listeye göre, birçok gıda şirketi ve restorana, yemeklerinde at eti, eşek eti, kanatlı hayvan eti ve sakatat kullandıkları gerekçesiyle para cezası verildi. Süt ve süt ürünlerinde ise jelatin ve nebati yağ kullanıldığı belirlendi. Bakanlığın açıkladığı yemek firmalarının arasında bulunan Beyzanur Gıda Tur. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti. adına kayıtlı yemek sanayiinin de kuru fasulyeye at eti karıştırdığı belirlendi. Söz konusu firmanın, Şevket Yılmaz Eğitim Araştırma Hastanesi’ne bağlı 3 ayrı hastaneye de yemek verdiği öğrenildi.
Geçen yıl Bursa İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından açık ihale usulü ile gerçekleştirilen Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi mutfağında malzemeli yemek pişirme işi ve Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Bursa Ağız Diş Sağlığı Merkezi ile bağlı birimlerinde yemek dağıtım ve dağıtım sonrası işlere ait hizmet alımı olarak belirlenen 14 milyon 733 bin lira maliyetli ihaleyi, Beyzanur Gıda Turizm Taşımacılık San. ve Tic. Ltd. Şti’nin 12 milyon 933 bin lira teklif vererek aldığı belirtildi.
"İhale iptal edildi, Bursa’da sıkı denetim yapıyoruz"
Öte yandan Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof Rüstem Aşkın, Bursa’daki hastanelerde yemeklerin ve etlerin çok titiz bir araştırmadan geçtiğini belirterek, "Firmanın Bursa’daki hizmetlerinde at eti tespit edilmedi. Tespit edilen at eti İstanbul’da alınan numuneden kaynaklanıyor. Biz 5 diyetisyenle her gün yemeklerin kalitesini, etlerin durumunu kontrol ediyoruz. Hatta yemek üretimi hastanemizin yemekhanesinde yapılıyor. Etler ise damgalı şekilde geliyor. Çok titiz bir kontrol olduğu için yemek firmaları da bizden çekiniyor. Ayrıca Bakanlığın bu tespitinden sonra ismi geçen firmayla ilgili soruşturma başlatıldı" dedi.
İHA muhabirinin telefonla ulaştığı, ihaleyi kaybeden firmanın yöneticisi, ihale sürecinde şartnamede belirtilen personel başına düşen 150 gram et miktarına karşılık 5 liralık fiyatın o zamanki şartlara göre çiğ eti bile karşılamadığını, kurum yetkililerine sözlü ve yazılı olarak bunu ifade ettiklerinde, “Adam bu fiyata veriyor kardeşim” şeklinde cevap aldıklarını söyledi.