Biruni Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binyamin Birkan, "Geçmişte birçok hastalığı nasıl bilimsel kanıtı olan yöntemlerle yendiysek bugün otizmi de bilimsel kanıt olan yöntemlerle yeneceğiz" dedi.
Cahit Sıtkı Tarancı Kültür ve Sanat Merkezi Konferans Salonu'nda Aba Otizm Eğitim Merkezi tarafından otizmli çocuklar ve ailelerinin yaşam kalitesini arttırılması amacıyla konferans gerçekleştirildi. Konferansa katılan Birkan, otizmin geçmişinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu ancak bilimsel yayınlarda otizmi 1940'lı yıllarda görmeye başladıklarını söyledi.
1940'lı yıllarda otizmin nadir görülen hastalıklar arasında olduğunu bildiren Birkan, şunları kaydetti:
"70'li yıllarda her 10 bin çocuktan birisi otizm tanısı alıyordu. 80'li yıllarda 2500, 90'lı yıllarda 1000'lere, 2000'li yıllarda ise 100'lü rakamlara düşüyor. Bugün ise her 36 çocuktan birinin otizm tanısı aldığı bilimsel çalışmalarda söyleniyor. Sorun davranışsal. Doğuştan geliyor ama çocuğun davranışlarına bakarak otizmi fark edebiliyoruz. Dolayısıyla sorun davranışsal olduğu için fark etmek ve tanı koymak gecikiyor. Dış görünüşte bir farklılık olmuyor ve diğer çocuklardan hiçbir farkı olmuyor. Sadece davranışları farklı oluyor."
Otizmin tıbben bir tedavisinin olmadığını aktaran Birkan, otizmli bireyde epilepsi nöbetleri, mide ve bağırsak sorunları, migren ve diş ağrılarının görüldüğünü kaydetti.
Özel eğitimlerde son 15 yılda önemli değişimler yaşandığını ifade eden Birkan, "Toplumun genelinde eğitim ve sağlıkta çok fazla farkındalık oluştu. Otizm araştırılmaya başlandı. Bugün davranış sorunlarına ve beceri yetersizliklerine özel eğitim metotlarıyla destek verebiliyoruz. Bilim dallarında yer alan metotları erken yaşta fark ederek, profesyonelce uygulayabilirsek otizm umut vadeden bir yolculuğa dönüşebiliyor. Aklınızın alamayacağı ve hayalini kuramayacağınız gelişmeler olabiliyor. Yüzde 50'si bizim gibi hayat sürebiliyor. Bir kısmı ise destekle hayatına devam edebiliyor. Geçmişte birçok hastalığı nasıl bilimsel kanıtı olan yöntemlerle yendiysek bugün otizmi de bilimsel kanıt olan yöntemlerle yeneceğiz. Bilime güvenmek ve sırtımızı bilime dayamak zorundayız." dedi.
Aba Otizm Eğitim Merkezi'nin kurucusu Yılmaz Elaldı, başladıkları yer ile şimdi arasında çok mesafe kat ettiklerini söyledi. Devletinde burada ve olaya duyarlı olması kendilerini daha da onare ettiğini belirten Elaldı, “Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Başlama ile şimdiye kadar konferanslara gelmişiz. Bugün en iyi otizm profesörünü getirmişiz, aileler ile buluşturmuşuz. Bundan daha keyifli, daha güzel bir şey olamaz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Uzmanların sunumlarının ardından konferans, otizmli çocukların ebeveynlerinin soruların cevaplanmasıyla sona erdi.
Sağlık
Diyarbakır'da otizmli çocuklar ve ailelerine konferans
- 1559 Okunma
Etiketler
Bursa haberleri
Bursaspor
Bursa İş Dünyası
Bursa asayiş
Bursa Cemiyet
ekonomi
spor
magazin
eğitim
sağlık
siyaset
güncel
simit sarayı
burs
Mehmet Ali Yılmaz
Pen dc
Haluk Payaslıoğlu
bursada bugun
olay gazetesi
olay
Bursa Hakimiyet
Ahmet Emin Yılmaz
Yüksel Baysal
iphone
iphone 13
iphone 14
iphone pro
Samsung
fiyat
ak parti
mhp
chp
hdp
line tv
yazısı
bu gün
sözcü
halk tv
a haber
doktor
randevu
bursa şehir hastanesi
muayene
dask
sigorta
İnternet
oyun
Kağan Aslanoğlu
che
hz muhammet
jesus
jerusalem
kudüs
filistin
putin
kral
kraliçe
recep tayyip erdogan
ali nur aktaş
belediye
devlet bursu
kayıt
üniversite
telefon
İbrahim burkay
btso
müze
kitap
program indirme
mauses
vapur
tarife
İstanbul
havaalanı
açık cezaevi
cezaevi
infaz
hakaret suçu
mahkeme
adliye
metro
bursaray
bursaspor başkan
teksas
texas
google
youtube
instagram
bitkoin
sanal para
tarih
dolar fiyatı
küçük altın fiyatı
Tarkan
zeki müren
mezarlık
vefat
turgay erdem
mustafa bozbey
ismail hakkı edebali
oktay yılmaz
merinos
osmangazi
orhangazi
nilüfer
özlüce
görükle
yıldırım
namazgah
mimar sinan
gemlik
gürsu
inegöl
harmancık
orhaneli
yenişehir
mustafakemalpaşa
yaralı
polis
operasyon
tutuklama
ölü
yakalanma
cezaevi
doğum
ölüm
hastane
acil servis
jandarma
yıkım
müjde
festival