Dünya Otizm Farkındalık Günü' dolayısıyla Kuşadası Belediyesi ve Kuşadası Otizm Derneği tarafından gerçekleştirilen söyleşide otizmde erken tanının önemine dikkat çekildi.
Otizme dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla İstasyon Kuşadası'nda düzenlenen söyleşiye Kuşadası Otizm Derneği Başkanı İbrahim Durak, psikolog Aylin Yıldızer, dil ve konuşma terapisti Işıl Özdemir ile otizmli çocuklar ve aileleri katıldı. Söyleşide, Kuşadası Belediyesi tarafından hayırsever bir iş insanının katkılarıyla Yavansu Mahallesi'nde yapımına başlanan 'Nazik Bekmezci Otizm Merkezi' hakkında bilgi verildi. Psikolog Aylin Yıldızer ve dil ve konuşma terapisti Işıl Özdemir ise bir sunum yaparak ailelere otizmde erken teşhisin önemi, tanımı, belirtileri, seviyeleri, tedavisi ve otizmli bireylerde görülen davranış ve iletişim bozukluklarını anlattı. Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Kuşadası Otizm Derneği Başkanı İbrahim Durak; "Otizm merkezimizin yapımına başlandı. Şu an birinci katı bitmiş durumda. Otizm merkezimizde 12 derslik, 1 müzik atölyesi, 2 spor salonu ve oyun alanları olacak. Bina inşaatımız bittikten sonra kurulacak olan rehabilitasyon merkezinde gelir düzeyi düşük ailelerimizin otizmli çocukları ücretsiz olarak eğitim görebilecek. Projeyi hayata geçiren Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ve iş insanı Ali Bekmezci'ye çok teşekkür ederim" dedi.
Dil ve konuşma terapisti Işıl Özdemir ise yaptığı sunumda otizmli bireylerde görülen iletişim bozukluklarına dikkat çekti. Otizmli çocuklarda dil öğrenme sürecinin geciktiğini belirten Özdemir; "Otizmli çocuklarda dil ve konuşma terapisi salt dil ve konuşmanın ötesine geçer. İletişim kurmak için motivasyon oluşturma, jest ve mimikler, göz teması, sohbet başlatma ve sürdürme, sıra alma gibi becerileri içerir. Otizmli bir çocuğun dil gelişiminde 'arkadaşına nasılsın demesi', 'gününün nasıl geçtiği' sorulduğunda cevap vermesi, 'okulda yediği güzel bir yemeği annesiyle paylaşması', 'arkadaşına yazın tatile nereye gideceğini anlatması' gibi iletişimsel beceriler hedeflenir. Dil terapisinin amacı çocuğun anlama ve ifade etme becerisini geliştirmektir" diye konuştu.
Bebeklik döneminden itibaren çocuğun davranışlarının yakından gözlenmesi ve gelişiminin takip edilmesinin büyük önem taşıdığını ifade eden psikolog Aylin Yıldızer de “Otizmde erken tanı tedavide çok önemli rol oynuyor. Bebeğin gülümsememesi, sesleri işitmiyor gibi davranması, uyarıcılara aşırı tepki vermesi ya da hiç tepki vermemesi gibi durumlar otizm ile ilgili önemli ipuçları olabilir. Bu durumda mutlaka bir Çocuk ve Ergen Psikiyatristi tarafından değerlendirme yapılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Sağlık
Kuşadası'nda erken tanının önemine dikkat çekildi
- 824 Okunma

Etiketler
Bursa haberleri
Bursaspor
Bursa İş Dünyası
Bursa asayiş
Bursa Cemiyet
ekonomi
spor
magazin
eğitim
sağlık
siyaset
güncel
simit sarayı
burs
Mehmet Ali Yılmaz
Pen dc
Haluk Payaslıoğlu
bursada bugun
olay gazetesi
olay
Bursa Hakimiyet
Ahmet Emin Yılmaz
Yüksel Baysal
iphone
iphone 13
iphone 14
iphone pro
Samsung
fiyat
ak parti
mhp
chp
hdp
line tv
yazısı
bu gün
sözcü
halk tv
a haber
doktor
randevu
bursa şehir hastanesi
muayene
dask
sigorta
İnternet
oyun
Kağan Aslanoğlu
che
hz muhammet
jesus
jerusalem
kudüs
filistin
putin
kral
kraliçe
recep tayyip erdogan
ali nur aktaş
belediye
devlet bursu
kayıt
üniversite
telefon
İbrahim burkay
btso
müze
kitap
program indirme
mauses
vapur
tarife
İstanbul
havaalanı
açık cezaevi
cezaevi
infaz
hakaret suçu
mahkeme
adliye
metro
bursaray
bursaspor başkan
teksas
texas
google
youtube
instagram
bitkoin
sanal para
tarih
dolar fiyatı
küçük altın fiyatı
Tarkan
zeki müren
mezarlık
vefat
turgay erdem
mustafa bozbey
ismail hakkı edebali
oktay yılmaz
merinos
osmangazi
orhangazi
nilüfer
özlüce
görükle
yıldırım
namazgah
mimar sinan
gemlik
gürsu
inegöl
harmancık
orhaneli
yenişehir
mustafakemalpaşa
yaralı
polis
operasyon
tutuklama
ölü
yakalanma
cezaevi
doğum
ölüm
hastane
acil servis
jandarma
yıkım
müjde
festival