2021 yılında 1,1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşan boya sektörü, sürdürülebilirlik konularına odaklandı. Enerjinin yoğun olarak kullanıldığı sektörde, enerji tasarrufunun sağlanması için verilere dayalı bir yol haritasının çıkarılması önemli olarak görülüyor.
Küresel boya pazarı, 2020 yılında Covid-19 salgınından etkilenmiştir, ancak 2025 yılına kadar yüzde 4’lük bir büyüme bekleniyor. 2019 yılında küresel boya üretim hacminin yaklaşık olarak 10 milyar galon olduğu, 2020 yılına gelindiğinde ise sektörün pazar değerinin 158 milyar dolara yaklaştı.
Türkiye boya sektörü ihracatta hızlandı. 2020 yılında 871,4 milyon dolar olan ihracat değeri, 2021 yılında yüzde 27 oranında artarak 1,1 milyar dolara yükseldi. Bu yılın da yüksek rakamlarda bitirilmesi bekleniyor. Sürdürülebilirlik, performans ve maliyet konularını gelecek dönemde boya sektöründe kritik öneme sahip olacak.
İKMİB ve BOSAD işbirliğiyle oluşturulan Türkiye Boya Sektörü Sürdürülebilirlik Raporu’ndan elde edilen bilgilere göre sektörde enerji tasarrufu sağlanarak sürdürülebilirliğin artırılması hedefleniyor. Enerjiyi yoğun şekilde kullanan boya sektörü için üretimde kullanılan makinelerin pompa ve fanları, chiller, fırın, buhar kazanı, basınçlı hava, soğutma, havalandırma sistemlerinin gözlemlenmesi, performanslarının izlenmesi, ölçümlerin yapılması enerji tasarrufunun sağlanması için verilere dayalı bir yol haritasının çıkarılması önemli olarak görülüyor.
Raporda şirketlerinin enerjiyi, çoğunlukla elektrik, doğalgaz ve yakıt yağından karşıladığı görüldü. Doğalgaz daha çok ortam ısınmasında, boyama kabinlerdeki iklimlendirme, boyama, basınçlı hava, aydınlatma, ortam iklimlendirme ve malzeme nakliyesi gibi çeşitli uygulamalarda kullanılıyor.
Türkiye’de boya sektörü özellikle endüstrileşmeye hizmet ederken, inşaat sektörünün gelişmesi beraberinde boya sektörüne duyulan ihtiyacı artırdı. Boya sektöründeki üretimlerinin yüzde 60’ı dekoratif amaçlarla kullanılıyor. Yanı sıra, otomotiv sektörünün Türkiye’de gelişme göstermeye başlamasıyla birlikte otomotiv boyalarına duyulan ihtiyacın da arttığı düşünülüyor.
Ar-Ge harcamaları arttı
Raporlamaya katılan firmaların yüzde 60’a varan kısmı Ar-Ge, Ur-Ge ve İnovasyona 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 44 artışla 64 milyon 364 bin 947 lira harcama yaptı. Raporlamaya katılan firmaların yüzde 35’ini temsil eden kısmın verdiği bilgiler doğrultusunda her yıl ortalama 14-15 kurumsal sosyal sorumluluk projesi yapılıyor. Kurumsal sosyal sorumluluk, sponsorluk, hayırseverlik yatırımları ortalama 1,29 milyon TL oldu.
Kadın çalışan sayısı artıyor
Öte yandan boya sektöründe çalışan sayısı 2021 yılında 7 bin 200’e ulaştı. Boya sektöründe toplam çalışanların bin 471’lik kısmı kadınlardan oluştu. Sektörde kadın çalışan sayısı bir önceki yıla göre 73 kişi arttı.
Ekonomi
Boya sektörü sürdürülebilirliğe odaklandı
- 360 Okunma
Etiketler
Bursa haberleri
Bursaspor
Bursa İş Dünyası
Bursa asayiş
Bursa Cemiyet
ekonomi
spor
magazin
eğitim
sağlık
siyaset
güncel
simit sarayı
burs
Mehmet Ali Yılmaz
Pen dc
Haluk Payaslıoğlu
bursada bugun
olay gazetesi
olay
Bursa Hakimiyet
Ahmet Emin Yılmaz
Yüksel Baysal
iphone
iphone 13
iphone 14
iphone pro
Samsung
fiyat
ak parti
mhp
chp
hdp
line tv
yazısı
bu gün
sözcü
halk tv
a haber
doktor
randevu
bursa şehir hastanesi
muayene
dask
sigorta
İnternet
oyun
Kağan Aslanoğlu
che
hz muhammet
jesus
jerusalem
kudüs
filistin
putin
kral
kraliçe
recep tayyip erdogan
ali nur aktaş
belediye
devlet bursu
kayıt
üniversite
telefon
İbrahim burkay
btso
müze
kitap
program indirme
mauses
vapur
tarife
İstanbul
havaalanı
açık cezaevi
cezaevi
infaz
hakaret suçu
mahkeme
adliye
metro
bursaray
bursaspor başkan
teksas
texas
google
youtube
instagram
bitkoin
sanal para
tarih
dolar fiyatı
küçük altın fiyatı
Tarkan
zeki müren
mezarlık
vefat
turgay erdem
mustafa bozbey
ismail hakkı edebali
oktay yılmaz
merinos
osmangazi
orhangazi
nilüfer
özlüce
görükle
yıldırım
namazgah
mimar sinan
gemlik
gürsu
inegöl
harmancık
orhaneli
yenişehir
mustafakemalpaşa
yaralı
polis
operasyon
tutuklama
ölü
yakalanma
cezaevi
doğum
ölüm
hastane
acil servis
jandarma
yıkım
müjde
festival