Genel Haberler
Çocuklarda yüksek ateş acil müdahale gerektiriyor
- 405 Okunma
İnsan vücudunun normal şartlarda 36,5 derece olan vücut ısısı, bebek ve çocuklarda 36,8 derecelerde seyredebiliyor. Ancak bir enfeksiyon, ödem, doku hasarı veya aşı gibi nedenlerle vücut ısısını düzenleyen termoregülatör merkezindeki dengenin bozulması ateşin yükselmesine neden oluyor. Yüksek ateşin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Sabahat Karakaşlılar, bunun altında yatan faktörün zaman kaybetmeden bir doktor tarafından tespit edilmesinin önemine dikkat çekti.
"En büyük sebebi enfeksiyon"
Vücuda giren enfeksiyon ajanlarının parçalanması ile oluşan bir takım maddeler, termoregülatuar merkez denilen ısı merkezini uyarıyor. Bu maddelerin beyindeki ısıya hassas olan sinir hücrelerini etkilemesiyle de vücut ısısı artarak yüksek ateş ortaya çıkıyor. Dr. Karakaşlılar, “Bebek ve çocuklarda ateş yükselmesine çoğunlukla viral enfeksiyonlar neden oluyor. İdrar yolu enfeksiyonları, akciğer enfeksiyonları, menenjit ve eklem doku rahatsızlıkları da yüksek ateşe neden olan diğer sağlık sorunlarını oluşturuyor. Bunların dışında ateşin kaynağının bulunamadığı durumlar da oluşabiliyor” dedi.
"İştahsızlık, üşüme ve terleme görülebilir"
Bebek ve çocuklarda görülen yüksek ateş huzursuzluk, sürekli ağlama, iştahsızlık, bulantı, baş ağrısı ve kas ağrılarıyla kendini gösteriyor. Bunların yanı sıra sık ve hızlı nefes alma, kalp çarpıntısı, deride yer yer soğumaya da beyazlaşmalar, üşüme, titreme ve terleme de görülebiliyor. Henüz 3 ayını doldurmayanlar başta olmak üzere 2 yaş altındaki bebeklerde yüksek ateş tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Dr. Karakaşlılar, vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gereken belirtileri şöyle anlatıyor, "Ateşin 40 derece üzerinde olması,
sürekli ağlama, inleme ve dokunulduğunda huzursuzlanma, uykuya eğilim, ciltte mor döküntüler, nefes alıp vermede güçlük, yutkunmada güçlük, daha önceden havale geçirmiş olmak, sürekli kusma, ishal."
"Kıyafetlerini çıkartın, bol su içirin"
Tedavinin yalnızca ateş düşürücü ilaçlarla değil, aynı zamanda uygun yaklaşımlarla da desteklenmesi gerektiğini söyleyen Dr. Karakaşlılar, ateşi yükselen bebek veya çocuk için doktora gitmeden önce evde alınabilecek basit önlemleri anlatarak, " Ateşli bebek veya çocuğun bulunduğu ortamın ısısını 21-22 dereceye ayarlayın, üzerindeki fazla giysileri çıkartarak az ve gevşek giysilerle ateşin düşmesine destek olun, yüksek ateşte kalori gereksinimi arttığı için beslenmesini destekleyin, ancak aşırı zorlamada bulunmayın, ılık suyla duş yaptırarak veya ıslak bezlerle vücut ateşini kontrol edip sık sık ölçüm yaparak ateşin seyrini izleyin, yine yüksek ateşte vücut daha fazla sıvıya ihtiyaç duyduğu için bol miktarda sıvı almasını sağlayın, verilecek sıvının çok sıcak veya soğuk olmamasına dikkat edin, doktorun tavsiye ettiği ateş düşürücüleri düzenli şekilde kullanarak ateşi kontrol altında tutun.”