İklim değişikliği ve özellikle kuraklık tehlikesine karşı çiftçilerin ürünlerinin tarım sigortası ile korunabileceğini söyleyen Dr. Oya Turhaner, “Tarım Sigortaları Havuzunun (TARSİM) Köy Bazlı Kuraklık Sigortası büyük önem taşıyor” dedi.
Mevsimlerdeki değişiklik, tarımın olmazsa olmazı olan tatlı su kaynaklarının azalması, Türkiye’yi kuraklık tehdidi ile karşı karşıya bıraktı ve bu durumdan en çok çiftçiler etkilendi. Çiftçilere tarım sigortası yaptırması çağrısında bulunan Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Görevlisi Oya Turhaner, “Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) Köy Bazlı Kuraklık Sigortası büyük önem taşıyor. Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı kuru tarım alanlarında üretimi yapılan ve sigortalanmış; buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut, kırmızı mercimek ve yeşil mercimek ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluk ürünlerinde köy genelinde kuraklık, don, sıcak rüzgar ve sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağışın neden olduğu verim kaybı teminatı alınmaktadır” dedi.
Doğal afetler ve daha pek çok riskin tarımsal ürünlere verdiği ekonomik zararların sigorta yoluyla korunabileceğini belirten Turhaner, “Kar, dolu, don, kuraklık gibi beklenmedik iklim değişikliklerine engel olunması mümkün değil; ancak tarım sigortaları ile çiftçilerimiz, emeğini koruyabilir ve üretim kayıplarının ekonomik zararlarını karşılayabilir. Çiftçiler, bulundukları bölgeye ve tarımsal ürüne göre risklerini değerlendirip sigorta yaptırmalı. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre, 2021 yılında devlet destekli tarım sigortalarında toplam sigorta bedeli yıllık yüzde 49.6'lık bir artış göstererek 124 milyar 396 milyon 971 bin 987 Türk Lirası oldu. Branş farkında en yüksek yıllık artış yüzde 71.2 oranı ile küçükbaş hayvan hayat sigortasına aittir. Devlet destekli tarım sigortalarında toplam poliçe sayısı ise yıllık yüzde 12.6'lık bir artış ile 2 milyon 517 bin 704 adet olarak gerçekleşmiştir” diye konuştu.
TARSİM'de 8 farklı poliçe
Kurulduğu günden bu yana geçen 18 yıllık sürede TARSİM’in sigortacılık alanında büyük bir ivme yakaladığını belirten Oya Turhaner, “TARSİM, 8 farklı poliçe sunuyor. Tarım poliçeleriyle meyve ağaçları, bağ, bahçe ve tarla ürünleri, kesme çiçek, çay bitkileri, yağlık gül, sebzeler gibi nebâti ürünler sigortalanabilir. Kümes hayvanları, arılar, su ürünleri, büyük ve küçükbaş hayvancılık ile uğraşan çiftçilerimiz sigortadan yararlanabilir. Daha önemlisi seralar ve beraberindeki tarımsal teknolojiler sigortalanabilir. İlçe/köy bazlı kuraklık verim kaybı sigortası yaptırabilir. Tarım sigortası yaptırmadan önce çiftçilerin sisteme kayıt olması ve yıllık olarak arazi, sera, ürün, hayvan bilgilerin güncellenmiş olması gerekli. Genç çiftçilere, kadın çiftçilere ve dijital platform üyelerine poliçe primlerinde indirim yapılmakta. Primler yüzde 50 ile yüzde 70 arasında değişen oranlarda devlet destekli. TARSİM poliçelerin primlerinin ödemesinde de çeşitli vadeler yapılıyor, bazı poliçelerde ise prim ödemesi hasat sonrasına kadar erteleniyor” dedi.