Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin ilk toplantısı, İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “2000 yılından önce yapılan ve son depremde yıkılan ya da ağır hasar alan binalarla ilgili ciddi sonuçlara ulaşıldı. Bölgede, akıl ve vicdandan uzak; bilimsel olarak da açıklanması mümkün olmayan bir anlayış ile binaların inşa edildiği anlaşıldı” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin ilk toplantısı, İstanbul’da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı’nın Dolmabahçe Ofisi’nde düzenlenen; bakanların, bürokratların ve bilim insanlarının hazır bulunduğu programa katılan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Muhterem Cumhurbaşkanımızın Türkiye’nin afetlere hazırlanmasına ilişkin değerlendirmelerini ve yeni yol haritasını dikkatle dinlediğimiz bu toplantıda, Üniversitemizin tespitlerini ve çözüm önerilerini paylaştık. Bu noktada, hem afete dirençli şehirlerin ve yapıların inşa edilmesinde bilimden yararlanılması gerektiğini vurguladık hem de deprem bölgesinde hazırladığımız raporları sunma fırsatı bulduk” dedi.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin ardından, vatandaşın yaralarını sarmak ve bölgeyi yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalar aralıksız sürerken; devletin en üst kurumları da yeni döneme ilişkin yol haritasını belirliyor. Bu çerçevede şehirlerin depreme ve afete karşı hazırlıklı olması amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin ilk toplantısı, İstanbul’da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı’nın Dolmabahçe Ofisi’nde bakanların, bürokratların ve bilim insanlarının katılımıyla düzenlenen programda, depremden etkilenen şehirlerde yürütülecek çalışmalar ile deprem riski yüksek olan illerdeki afet anı ve sonrasında atılacak adımlar ele alındı. Toplantıya davet edilen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ise yaptığı sunumda, güvenli ve dayanıklı şehirlerin inşa edilmesi için aklın ve bilimin yolundan çıkılmaması gerektiğini söyledi. Yeni model ve hazırlıklarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Rektör Hotar, “Türkiye’nin afetlere hazırlanmasına ilişkin yeni yol haritasını açıklayan Muhterem Cumhurbaşkanımızın sözlerini dikkatle dinledik. Ülke olarak büyük acı yaşadığımız bu dönemde; Cumhurbaşkanımızın kentlerin geleceğine ilişkin yapıcı ve kucaklayıcı açıklamaları; insan odaklı vizyonu son derece değerliydi. Bugün ve sonrasında atılacak her adımın kararlılıkla atılacağını; kamu kurum ve kuruluşlarının yeni işbirliklerini tesis edeceğini gördük. Bu hususta Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’ni yeni plan, proje ve hazırlıkların yapılması açısından son derece doğru bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz” dedi.
“Çözümler sunuyoruz”
Toplantıda DEÜ’nün bölgeden topladığı verileri ve yaptıklarını ilgili kurumlarla paylaşma fırsatı bulduklarını da belirten Rektör Hotar, “Üniversite olarak, Kahramanmaraş’taki deprem felaketinin yaralarını sarmak için ilk günden itibaren ekiplerimizi bölgeye sevk etmeye başladık. Sağlık hizmetlerini sunan, arama-kurtarma çalışmalarına destek veren, temel ihtiyaç malzemelerini bölgeye ulaştıran ekiplerimiz, olağanüstü şekilde çalıştılar. Bu noktada yardımların ulaştırılması kadar bölgedeki vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına yerel çözümler sunmaya da gayret gösterdik. Şu anda Üniversitemize bağlı tesislerde ağırladığımız misafirlerimize de en iyi hizmeti sunmak için çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.
“Riskler doğru okunmalı”
Bilim insanlarından oluşan ve bölgeye intikal eden ekiplerin son derece kritik verilere ulaştığını aktaran Rektör Hotar, “Bölgedeki mevcut yapı stokunun durumuna ilişkin tespitlerde bulunan hocalarımız, deprem riski ve senaryoları üzerine değerlendirme yaptılar. Özellikle 2000 yılından önce yapılan ve son depremde yıkılan ya da ağır hasar alan binalarla ilgili ciddi sonuçlara ulaşıldı. Bölgede, akıl ve vicdandan uzak; bilimsel olarak da açıklanması mümkün olmayan bir anlayış ile binaların inşa edildiği anlaşıldı. Zaten ortaya çıkan tabloda, buradaki sorumsuzluktan ve duyarsızlıktan kaynaklandı” ifadesinde bulundu. Rektör Hotar, deprem riskin doğru okunması gerektiğine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Üniversite olarak, mevcut tabloyu saha çalışmaları yaparak ortaya çıkardık. Hazırladığımız raporlara dayanarak da bu toplantı da, hem çözüm önerimizi paylaştık hem de afete dirençli şehirlerin ve yapıların inşa edilmesinde bilimden yararlanılması gerektiğini vurguladık. Önümüzdeki dönemde de bu yeni modele katkı sağlayacak şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Bu yeni modeli ortaya koyan başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Araştırma üniversitesi olarak bu süreçte yer alarak, ülkemize destek olmaya ve milletimizin yaralarını sarmak için çalışmaya devam edeceğiz” ifadesinde bulundu.
Genel Haberler
Nükhet Hotar: “Afete dirençli şehirler için bilim şart”
- 308 Okunma
Etiketler
Bursa haberleri
Bursaspor
Bursa İş Dünyası
Bursa asayiş
Bursa Cemiyet
ekonomi
spor
magazin
eğitim
sağlık
siyaset
güncel
simit sarayı
burs
Mehmet Ali Yılmaz
Pen dc
Haluk Payaslıoğlu
bursada bugun
olay gazetesi
olay
Bursa Hakimiyet
Ahmet Emin Yılmaz
Yüksel Baysal
iphone
iphone 13
iphone 14
iphone pro
Samsung
fiyat
ak parti
mhp
chp
hdp
line tv
yazısı
bu gün
sözcü
halk tv
a haber
doktor
randevu
bursa şehir hastanesi
muayene
dask
sigorta
İnternet
oyun
Kağan Aslanoğlu
che
hz muhammet
jesus
jerusalem
kudüs
filistin
putin
kral
kraliçe
recep tayyip erdogan
ali nur aktaş
belediye
devlet bursu
kayıt
üniversite
telefon
İbrahim burkay
btso
müze
kitap
program indirme
mauses
vapur
tarife
İstanbul
havaalanı
açık cezaevi
cezaevi
infaz
hakaret suçu
mahkeme
adliye
metro
bursaray
bursaspor başkan
teksas
texas
google
youtube
instagram
bitkoin
sanal para
tarih
dolar fiyatı
küçük altın fiyatı
Tarkan
zeki müren
mezarlık
vefat
turgay erdem
mustafa bozbey
ismail hakkı edebali
oktay yılmaz
merinos
osmangazi
orhangazi
nilüfer
özlüce
görükle
yıldırım
namazgah
mimar sinan
gemlik
gürsu
inegöl
harmancık
orhaneli
yenişehir
mustafakemalpaşa
yaralı
polis
operasyon
tutuklama
ölü
yakalanma
cezaevi
doğum
ölüm
hastane
acil servis
jandarma
yıkım
müjde
festival