Son yıllarda posta ile yılbaşı kartı göndermenin yerini artık cep telefonu ve internet yoluyla yapılan gönderileri aldı
Eminim siz de, sevdiklerinizden gelen yeni yıl kartını, internetten gelen bir mesaja tercih edersiniz. Evet, ülkemizde yılbaşı kartı gönderme son yıllarda bir hayli yok denecek kadar azaldı ama bazı ülkelerde bu gelenek devam ediyor. İngiltere’de, aralık ayı içinde hazırlanacak Noel ve yılbaşı kutlama kartlarının 800 milyon adedi geçeceği tahmin ediliyormuş...
Yılbaşı kutlamanın MÖ 2000’li yıllara uzandığını söyler tarihçiler . Eski Mısır’dan Çin’e, Avrupa'dan Anadolu topraklarına kadar uygarlıklar, takvimleri farklı da olsa, yeni bir yıl için heyecan duymuşlar ve kendilerine özgü kutlama gelenekleri oluşturmuşlar.
yılbaşı kutlamaları kültürlere göre değişiklikler gösterse de, yeni yıl insanlar için hep umutların yeşerdiği, sevginin yükseldiği ve inançların doruğa ulaştığı bir ortak paylaşım günü olmuş.
Eski Mısır’da içine kokular konmuş minik şişelerle verilmiş, Roma İmparatorluğunda ise altın kaplı, oymalı kutular içine yerleştirilmiş defne ve zeytin dalları içinde sunulmuş yeni yıl dilekleri.
Yeni yılın, yaşamda tertemiz bir sayfa açması için beklentiler kimi yerde ağaca, kimi yerde de taşların üstüne yazılarak insanların yeni yıldan beklentilerini, gelecek güzel günlerin umudunu saklamış içinde.
Yeni yılın kutlamasının Hıristiyan dünyasının kutsal olarak kabul ettiği Noel’le alâkası yoktur. Hıristiyanlar arasında Noel kutlamaları Hz. İsa’nın doğum tarihi olarak kabul edilen 25 Aralıkta başlar ve dinî bir özellik taşır. Bizim için ise yılbaşı sadece bir takvim olayıdır, hiçbir dinî özelliği yoktur.
Dijital devrim başlamadan önce Bursada yeni yıl postahane nin önüne yeni yıl kartı satan satıcıların tezgahlarını hazırlamasıyla hissedilirdi.. Yeni yıl kartları özenle seçilirdi Bursa dışına yollanacaksa mutlaka Bursa manzarı yada Uludağ görüntüleri olurdu
Nasılda güzeldi o postahane önündeki kart satıcıların tezgahları ..Işıl ışıl simli rengarenk kartlar sanki bir ressam elinden çıkmıs tablo gibiydi.
Yeni yıl kartı yollayacağımız eş, dost ,öğretmelerimizin akrabalarımızın listesini yapar ve özenle seçilirdi her yollanan kart...
Seçiminden yazımına zarfın kapatılmasına ve üzerine pulun yapıştırılmasına kadar bir ritüeldi..
Bu haz yaşamın dijitallemesi ile kayboldu gitti nasıl anlatılır kı şimdiki, gençlere o yeni yıl kartlarını yollamak için postahenede pul kuyruğuna bile girildiğini.
Ve sanırım şimdilerde bir tek tuşa basılarak onlarca kişiye aynı anda atılan mesajların yerine , özenle seçilerek ve dolma kalemle tek tek yazılarak yollanan kutlama kartlarının arasında ki fark ve alınan haz tarif edilemez..
Paylaşmanın unutulmadığı , umutlarınız gerçekleştiği yeni bir yıl dileklerimle...