CHP İnsan ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı'nın hazırladığı ve beni dehşete düşüren Ohal Bilançosu ve Hak İhlalleri raporunu dehşet içinde okudum.
Raporu maddeler halinde, özetleyerek sizlerle paylaşmak istedim.
15 Temmuz kanlı darbe girişimi sonucu 241 yurttaşımız şehit oldu, 2bin 194 yurttaşımız yaralandı.
Son resmi açıklamaya göre toplam 40 bin 29 kişi gözaltına alındı. 17 Ağustos - 17 Eylül tarihleri arasında açık kaynaklarda yer alan bilgiler ışığında gerçekleştirilen gözaltıların sayısı 50 bini geçti.
Son resmi açıklamaya göre gözaltına alınan 20 bin 355 kişi tutuklandı. Yine açık kaynaklarda yer alan bilgiler ışığında toplam tutuklu sayısı 17 Eylül 2016 tarihi itibariyle 32 bini buldu.
Tutuklananlar arasında 853’ü rütbeli, 898’i rütbesiz toplam bin 751 polis, 157’si general, 2 bin 71’i subay, bin 100’ü Jandarma, 18’i Sahil Güvenlik personeli toplam 6 bin 153 asker, 2 bin 131 hâkim ve savcı, 64 mülki idare amiri bulunuyor.
Kamu kurum ve kuruluşunda yürütülen çalışmalar kapsamında 93 bin personel görevden uzaklaştırıldı, 59 bin 841 personel de memuriyetten çıkartıldı.
Yayınlanan KHK ile birlikte ordudan ihraç edilen personel sayısı 3 bin 534'e ulaştı. Halen 40 bin kamu görevlisi hakkında soruşturmalar devam ediyor.
Aralarında Başbakanlık, Avrupa Birliği Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da bulunduğu birçok kamu kurum ve kuruluşunda görevden uzaklaştırma ve ihraç işlemleri gerçekleştirildi.
Devlet ve vakıf üniversitelerinde 5 bin 247 akademik personele yönelik işlem başlatıldı, bunlardan 4 bin 225’i hakkında görevden uzaklaştırma kararı alındı, 2 bin 341’i de KHK’larla ihraç edildi. Hakkında işlem başlatılan idari personel sayısı bin 545, görevden uzaklaştırılan idari personel sayısının bin 117. Toplamda 6 bin 792 akademik ve idari personel hakkında işlem başlatılmış oldu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 3 bin 392 hâkim ve savcının ayrıca 2 Anayasa Mahkemesi üyesinin meslekten men edilmesine karar verildi.
28 bin 163 Milli Eğitim Bakanlığı
2 bin 18 Sağlık Bakanlığı
Bin 642 Maliye Bakanlığı 439
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
Bin 519 Diyanet İşleri Başkanlığı
733 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
320 Gençlik ve Spor Bakanlığı
149 Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
369 İçişleri Bakanlığı
175 Kültür ve Turizm Bakanlığı personeli;
672 sayılı KHK kapsamında memuriyetten ihraç edildi.
KHK’larla memuriyetten ihraç edilen Emniyet mensubu sayısı 10 bin 26 oldu.
Danıştay ve Sayıştay’dan KHK'larla ihraç edilen personel sayısı 167, TBMM'den 41, BDDK’dan 116, Hazine Müsteşarlığından 67, SPK’dan 30, TMSF’den 12, Rekabet Kurumu’ndan 15 oldu.
Kapatılan Kurumlar
KHK’lar kapsamında FETÖ’ye ait olduğu düşünülen 35 sağlık kuruluşu, 1061 öğretim kuruluşu, 800 yurt, 223 kurs etüt merkezi, 129 vakıf, 1125 dernek, 15 üniversite, 19 sendika 19, 23 radyo, 45 gazete, 29 yayınevi, 4262 kurum ve kuruluşa el konuldu, kapatıldı.
Kapatılan FETÖ ile irtibatlı özel üniversitelerin öğrenci sayısı 65 bin oldu. Bu öğrencilerin temel isteği FETÖ bağlantısı olmadığı belirlenen mevcut öğretim üyeleri veya garantör üniversitelerin öğretim üyeleriyle eğitimlerine devam etmek. Partimizin girişimleri sonucunda mağduriyetleri kısmen giderildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı'nın açıklamalarına göre, Ohal ve Ohal kapsamında gerçekleşen çok sayıda hak ihlali sebebiyle, CHP'nin kurmuş olduğu izleme komisyonuna başvurular 30 bini geçti.
11 bin 301 öğretmen, terör örgütüne destek iddiasıyla açığa alındı. Bu öğretmenlerin 9 bin 843’ü KESK’e bağlı Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerden oluştu. Toplam 20 bin öğretmeni bulunan Diyarbakır’da 4314 öğretmen, 900 öğretmeni bulunan Tunceli’de 504 öğretmen açığa alındı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde muhalif kimlikleriyle bilinen 6 oyuncu ve yönetmen açığa alındı, 17 oyuncu, bir dramaturg, bir müzisyen ve bir koreografın işine son verildi. Genco Erkal’ın Dostlar Tiyatrosu’nun sahnelediği “Nazım ile Brecht” oyunu OHAL kapsamında yasaklandı.
KHK’larla toplam 44 Barış İçin Akademisyenler Bildirisi’ne imza atmış akademisyen meslekten ihraç edildi. Tunceli’de Tunceli Üniversitesi öğretim üyesi Candan Badem 672 sayılı KHK ile meslekten ihraç edilirken, Milli Eğitim Bakanlığı’nda öğretmen olarak çalışan Eğitim-Sen üyesi eşi de 8 Eylül 2016 tarihinde açığa alındı.
Darbe girişimi sonrası çok sayıda işkence iddiası gündeme geldi. Gözaltındakilerin yakınlarının ve avukatlarının başvuruları gözaltında sistematik işkence ile karşılaştıklarını işaret ediyor. Bunda gözaltı süresinin 30 güne uzaması, ilk beş gün avukat görüşünün engellenmesinin özel bir önemi var. İnsan hakları kurumlarına yapılan başvurulardan anlaşıldığı üzere avukat görüşmelerinin 10 güne dek engellendiği durumlar söz konusu.
Yine darbe sonrası darbe girişimine dahil oldukları gerekçesiyle tutuklananların cezaevlerinde yaygınlaştırılmış şiddet şikayetleri yükseliyor. Yeni tutuklananlarla birlikte nerdeyse cezaevindeki herkesin şiddet uygulamaları, hak gaspları ile karşılaştığı son iki ayda yoğunlukla gündeme geldi. Kişilerin aile görüşmelerinin, telefon haklarının, sosyal iletişim ve kültürel olanaklarının kısıtlanıp yasaklanması buna örnek durumlar. Cezaevlerindeki yer sorunların, hücrelerin koğuş gibi kullanılması sonucu çok sayıda mahkumun sağlıksız koşullarda kaldığına dair şikayetler artmış durumda.
Darbe girişimi sonrası gözaltındakilerin nerede tutuldukları, ne kadar süre tutulacakları ve ne durumda olduklarına dair bilgiye ulaşımda sorun devam ediyor. İstanbul’da gözaltına alınan ama yedi gündür haber alınamayan bir öğretmenin ailesi başvuranlar arasında. Darbe girişimi sonrası gözaltına alınan öğretmen Gökhan Açıkkolu’nun gözaltında öldürüldüğü bilgisini insan hakları kurumları kamuoyuyla paylaştı.
Özellikle Silivri Cezaevi’nden geceleri çok yoğun işkence seslerinin geldiğini farklı davalardan cezaevinde bulunan müvekkilleriyle görüşen avukatlar kamuoyuna aktardı. Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı işkence iddialarını gözaltı öncesi gerçekleşmiş olabileceğini, gözaltı ve sonrasında işkence yapılmadığını iddia etti.
15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturmalar kapsamında hakkında işlem yapılan kişiler ya da yakınlarından en az 13 kişi intihar etti. 4 kişi de intihar girişiminde bulundu. İntiharlar ve intihar girişimlerinden 5’i cezaevlerinde yaşandı. Yaşamını yitirenlerden 5'inin ölümü hakkında şüpheler bulunuyor.
Gazeteciler, Yazarlar, Aydınlar, Basın
Türkiye’de gazetecilik faaliyetleri nedeniyle aralarında Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay gibi aydın ve yazarlarında yer aldığı 120 kişi cezaevinde tutuklu veya hükümlü olarak bulunuyor.
TGS, TGC ve DİSK verilerine göre Olağanüstü Hâl süresince 200 gazeteci gözaltına alındı, 2308 gazeteci işsiz kaldı. 16 TV kanalı, 3 haber ajansı, 47 gazete, 16 dergi, 23 radyo, 26 yayınevi kapatıldı.
Belediyelere Kayyım Atanması
OHAL'de yayınlanan 674 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında 2'si il, 28 belediyeye kayyum atandığı duyuruldu. Bu kapsamda; PKK-KCK ve FETÖ terör örgütlerine yardım ve destek vermekten dolayı haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında 28 belediye başkanı (24'ü PKK-KCK, 4'ü FETÖ) görevinden uzaklaştırıldı.
Aferin. çok güzel kandırıldınız. Büyük utanç...
Hukukta "kandırıldık" diye cezadan yırtan veya hafifleten bir mazeret var mı merak ediyorum?
Şimdi bu insanlar biz de "kandırıldık" derse hükümetin sözleri emsal değeri taşıyacak mı?
Olmadı Melih Gökçek gibi içime 3 harfliler kaçtı dersiniz... Cinler, periler havada uçuyor lakin arada "gerçekten mağdur" olan birilerinin olması çok mümkün, özellikle yukarıda ki tabloya bakarsak çokta mümkün !