Bursa oldukça zengin bir şehir. Sadece iktisadi yönden değil; tarihi eserleriyle, kültürel ve folklorik birikimiyle, müzeleri, kültür-sanat merkezleriyle de.
“Bursa’nın Renkleri” başlığı altında zaman zaman köşemizde Bursa’nın işte bu tarihi, kültürel, sanatsal zenginliklerinden bahsedeceğiz.
Devamlı gidip geldiğim yol güzergahım olan Çekirge Caddesi üzerindeki Karagöz Müzesi ve Anıtı her geçişimde dikkatimi çekmiştir. Ancak buradan her zaman araçla geçtiğimden bu süslü binaya hayranlıkla baka dururdum. Geçen hafta kadim dostum Mahmut Celal Özmen’le Çekirge meydanında buluştuk. Havada güzeldi; caddeye aşağı yürümeye başladık. Karagöz Anıtının önüne geldiğimizde Mahmut Celal Hocam şurada bir fotoğrafımı çek deyince, her geçişte hayranlıkla baktığım Müzeyi ziyaret etme fırsatı da doğdu.
Karagöz Müzesi Bursa’nın çok güzel renklerinden birisi.
Müzeye girdik, rengarenk, ışıl ışıldı her yer. Şaşkın şaşkın etrafa bakınırken, güler yüzlü bir beyefendi yanımıza yaklaştı, “hoş geldiniz, size yardımcı olabilir miyim” dedi. Sevindik, tanıştık; Karagöz Sanatçısı Ercan Aksakal. Bize Müzeyi gezdirdi, kıymetli bilgiler de verdi;
“1997 yılında Hacivat Karagöz Anıtı karşısında yer alan ve yıllarca atıl duran eski trafo binası, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı tarafından yeniden yapılandırılarak Sanat Evi olarak hizmete sunulmuş.
Binanın misyonu konumu nedeniyle hemen belirleniyor, çünkü Bursa’nın kültürel simgesi olan Karagöz Anıtının hemen karşısında. Dolayısıyla Karagöz Evi olarak isimlendiriliyor. Yıllarca göz ardı edilen Türk Gölge Oyunu artık kahramanının adını taşıyan bir eve, Bursalılarda yeni güzel bir mekâna kavuşmuşlar. Binada Karagöz gösterilerinin yapılacağı yüz kişilik bir gösteri salonu, Karagöz – Hacivat galerisi, kukla galerisi, ihtisas kütüphanesi ve tasvir yapım atölyesi yer alıyor.
Karagöz Müzesinde sürekli sahnelenen gösterilerle yüzlerce yıl sonra Karagöz yeniden Bursa’da yaşamaya başladı. Açılan kurslarla yeni Karagöz ustaları yetiştirildi. Türk gölge oyunu kahramanları Karagöz ile Hacivat ilk kez 14. Yüzyılda Bursa’da perdeye çıktıktan sonra bütün dünyada tanınmışlardı. Teknoloji ve ilgisizlik bu değerimizi unutturunca sadece bir anı olarak kalacağı sanılan Karagöz Bursa’da adına kurulan müzeyle yeniden hak ettiği önemi kazanmıştır.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenen müze, Türkiye’nin ilk ve tek Karagöz Müzesi olarak yeni bir misyon üstlenmiştir.
Bu güne kadar ulusal ve uluslararası birçok ünlü simayı ağırlayan müzemiz, her yaştan ziyaretçilerin ilgisini ve beğenisini kazanıyor. Yerel ve yabancı turist kafileleri için kentimizin ziyaret noktalarından biri olarak kabul edilen müzemizden, ziyaretçilerimizi Karagöz ve Hacivat’ın gülümseten oyunları ile uğurluyoruz.”
Müzenin neden “Hacivat Karagöz Müzesi” olarak değil de sadece Karagöz Müzesi olarak adlandırıldığını merak ettim ve İşin ustasına Ercan beye sordum! Karagöz, oyunun başrol oyuncusuymuş dolayısıyla Müzeye de onun ismi verilmiş.
Karagöz Müzesi Pazartesi hariç, haftanın her günü 09.30 ile 17.30 arasında ziyaret edilebilmekte.
Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri saat 11.00 ve 14.00’da iki seans öğrenciler için Karagöz gösterisi düzenlenmekte.
Cumartesi günü ise Saat 12.00’da tek seans olarak halka açık gösteri sunulmakta.