Bazen bakarsınız, bir kurum-kuruluş veya kişiler çok önemli yatırımlar yapmışlar, tesisler kurmuşlar bir şeyler üretiyorlar veyahut hizmetler sunuyorlar. Yaptıkları iş çok büyük, çok maliyetlide olabilir. Ancak bu yapının veya hizmetin hacmine göre çok küçük sayılabilecek yanlış, eksik, abartılı ya da gözden kaçmış bir uygulama o önemli hizmetin kıymetini düşürebilir, yapılan işte veya hizmette aksaklıklar çıkmasına hatta umulmadık negatif etki ve tepkilere de sebep olabilir. Bir atasözü derki “Sinek küçüktür ama mide bulandırır.” Öyle değimli?
“Küçük Şeyler” yazı dizisinde, İşte böylesine, basit-küçük görülmelerine rağmen bazen yaşamımızda umulmadık zorluklara sebep olan, işlerimizi aksatan ya da güzel bir hizmeti zedeleyen durum ve oluşumlarla beraber bazen de ufak ama hayatımıza güzellikler-renkler katan, hiç ummadığımız bir şekilde iyilikler sunan olay, durum, kişi, kurum ve kuruluşlar yer vereceğiz.
Bu Tabela Buraya Neden Konulmuş? Hüdavendigar Parkı Tabelası!
Mihraplı Cami, Bursa'nın son dönemdeki yapılan en görkemli yapılarından birisi. Dört minaresiyle “Bursa’nın Selimiye’si” diyenlerde var. Hemen yanı başına çokta güzel bir park yapılmış. Hüdavendigar Parkı, güzel bir ortam. Yemyeşil çimenler, yapay göller, dağlardan gelen ırmak, çay-kahve, dinlenme ortamları.
Daha da güzelleşeceğinden eminim. Ancak bütün bu güzelliklerin ortasında bir hoyratlık göze çarpıyor. Parkın isminin yer aldığı tabela!
Kocaman bir direk dikilmiş, direğin üzerine de Mihraplı Caminin o muhteşem görüntüsünü engellemekle beraber görüntü kirliliğinden başka hiçbir işlevi olmayan, anlamsız kocaman bir tabela konulmuş. Karşıdan camiye bakanlar, fotoğraf çekmeye çalışanlar dışında kimsenin bu tabelanın farkında olduğunu da sanmıyorum.
Acaba bir parka böylesine büyük bir tabela konulmasındaki amaç ne olabilir ki? Anlamlı hiçbir sebep bulamıyorum. Bu tabelaların ekonomik açıdan da belediyelere yüklü bir külfeti vardır mutlaka. Ayrıca tehlikede oluşturmaktalar. Parklarda, çoluk-çocuk koşuşturmakta, bisiklete binmekteler. Dolayısıyla bu direkler çarpma-travma tehdidi durumundalar. Yine, zaman içerisinde yeterince bakımları yapılmadığı takdirde yıpranmalar ve aşınmalar sonucu, fırtına-vesaire sebeplerden devrilmeleri halinde cana-mala zarar verme riski de oluşturmaktalar.
Biran önce bu tabelalar kaldırılmalı ve böylesine gereksiz harcamalarda yapılmamalı. Oldukça hoş düzenlenmiş bu parka, tabiata-doğaya uyumlu ahşap, sade, görüntü kirliliğine ve tehlikeli bir duruma sebep olmayacak estetik ve görsel yönlerden de oldukça hoş, maliyeti de düşük tabelalar konularak, parkın doğallığına-güzelliğine güzellik katılmalı.
Minia Yıldırım İlgi Bekliyor
Bursa, doğal güzellikleriyle, tarihi-kültürel birikimiyle muhteşem bir şehir. Bu harika şehri zaman içerisinde kırıp-döküp yaralayanlar olduğu gibi çok önemli, çok güzel değerler katanlar da olmuş. Fotoğrafların Hikâyesinde kırıp-dökülenleri de, değer katanları da fotoğraflayıp, hikâyelerine yer vermeye çalışacağız.
Bursa'ya karınca kararınca katılan değerlerden biriside Minia Yıldırım. Yıldırım’da Kaplıkaya Parkı bitişiğinde, ulu ağaçların gölgesinde, yemyeşil bir alanda mütevazı bir ortam. İçinde Yıldırım ilçesi sınırları içerisinde bulunan önemli tarihi eserlerinin maketleriyle beraber Yıldırım Belediyesi Hizmet Binasının da maketi yer almakta.
Parkta maketleri bulunan tarihi yapılar: Yeşil Türbe ve Camii, Teleferik, Emirsultan Camii, Hünkâr Köşkü (Atatürk Köşkü), Irgandı Köprüsü, Yıldırım Darüşşifa, Cumalıkızık Evleri, Yıldırım Camii.
Nisan 2006’da ziyarete açılmış.
Bir kaç kez ziyaret ettik. Pek ziyaretçisi yok. Maketlerin çoğu eskimiş, yıpranmış bir vaziyetteler. Uzun zamanadır el değmemiş, ilk yapıldığı gibi kalmışlar. Yeterli tanıtım da yapılmamış,. Elden geçip, yıpranan maketler yenilenmeli. Yeni maketler eklenmeli ve bu güzelliğin mutlaka en iyi şekilde tanıtımı da yapılmalı.
Minia Yıldırım hakkında benim söyleyeceklerim bu kadar, fazlası için bir hafta sonu veya boş gününüzde buyurun bu güzel ortamı ziyaret edin, bu arada dağ-orman havası da almış olacaksınız, buda promosyonu olacak.