Patenti Bursalı siyaset adamı, İçişleri eski Bakanlarından Mehmet Gazioğlu’na ait özlü söz ya da tespitlerden biri de “politikada günün birinde er ya da geç herkesin eski olacağı” gerçeğidir.
Her canlının ölümü mutlaka tadacağı kadar gerçek ve net bir söylemdir bu.
Nitekim şöyle bir bakarsanız etrafa, siyasi kariyerlere eklenen “eski” tanımlamasından geçilmiyor ortalık:
Eski İl başkanı, eski milletvekili, eski bakan, eski Başbakan, eski Cumhurbaşkanı…
Çok kısa bir süre sonra kaçınılmaz bir son olarak “eski Milletvekili” kimliğine bürünüp, Heykel-Postane arasında yürümeye başlayacak olan MHP’li Necati Özensoy’la sohbet ediyoruz telefonda dün.
Bu kez aday gösterilmese de partisine bağlılığı ve inancından bir gram dahi eksilmemiş Özensoy’un.
“Genel Başkanımızın çok kıymet verdiğim bir sözü vardır” diyor, “merdivenleri çıkarken selam verdiklerine acaba inerken de verebilecek misin?!.”
-Peki ya siz?
“Benim içim rahat. Herkesle dost, herkesle ahbabım çünkü.”
Gerçekten de öyle. Necati Özensoy Bursa’da çok sevilip sayılan bir insan.
Fakat Bursa İl Başkanı Hasan Toktaş görevinden istifa edip de milletvekili adayı olmayacaktı. Böylece ipler tamamen Genel Sekreter İsmet Büyükataman’ın eline verilmiş oldu. Çok önemli bir kale terkedildi.
Ve Büyükataman da kendisinden sonra listenin ilk dört sırasına ekip arkadaşları Tefik Topçu ve Fevzi Zırhlıoğlu’nu da koyarak Özensoy ve ekibini listeden tamamen temizlemiş oldu.
İsmet Büyükataman da siyaseti mesela bir Faruk Çelik gibi, bir Turhan Tayan gibi hırsla, hatta bir parça da sessiz biçimde kin ve intikam duygularıyla yapan bir adam.
Devlet Bahçeli kendi iradesi dışında 2009 yerel seçimlerinde Mehmet Gazioğlu’nu Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterdi diye seçim bürosunun açılışına bile gitmedi biliyor musunuz?
Dönemin MHP İl Başkanı Arif Demirören ve Necati Özensoy’un katıldıkları açılış sırasında Bursa’da bulunmasına rağmen, o saatte Gemlik’e gitmeyi tercih etti Büyükataman.
Ve yönetimlerde kendisine yakın bazı isimlere “Gazioğlu’nun seçilme şansı olmadığı için oy vermemeleri” telkininde bulunduğu konuşuldu siyaset kulislerinde.
Daha sonra Recep Altepe başkanlığa seçildiği zaman da tebrik edip “hayırlı olsun” demek için ekibini toplayarak ilk ziyarete gidenlerin başında yer alıyordu İsmet Büyükataman.
Oysa Mehmet Gazioğlu MHP’nin bir önceki seçimde yüzde 2 buçuk olan oy oranını alıp, yüzde 12 buçuğa yükseltmiş ve bu sayede parti tarihinde ilk kez Bursa’da belediye meclis üyeleri çıkartmıştı.
Sonraki genel seçimde Devlet Bahçeli tarafından Bursa listesinin birinci sırasına konulan Mehmet Gazioğlu’nun yeniden milletvekili olmasını, dönemin MHP Bursa İl Başkanı Tevfik Topçu ve arkadaşlarına “hemen buraya gelin, istifa ederiz deyin” telkiniyle önlemişti Büyükataman.
Ve partinin öncesinde 3 olan milletvekili sayısı da 2’ye düşmüştü listede yapılan stratejik hatalardan dolayı.
İsmet Büyükataman da aynen Devlet Bahçeli gibi MHP’nin en tepesinde durup da artık önünü tıkayan, geniş halk kitlelerine ulaşmasını engelleyen bir yük sadece.
Siyasi partiler arasındaki çizgilerin artık iyice inceldiği günümüzde MHP’nin başına günümüzde örneğin Meral Akşener gibi bir isim geçse bu partinin önünü kimse tutamaz.
Ancak geçmişte CHP’de olduğu gibi hizipçilik, bu gün de adamcılık anlayışı tıkıyor MHP’nin geleceğini.
Buna rağmen milletvekili listesi kötü mü?
Değil aslında.
İki kişiyi değil de örneğin Fevzi Zırhlıoğlu’nu taşısaydı Ankara’ya, örgütün tepkisi çok daha az olurdu.
Üçüncü sıradaki aday Tevfik Topçu MHP’de ve Bursa’da destek ve karşılık bulan bir isim değil.
Dördüncü sıraya konulan Zırhlıoğlu’ysa güler yüzü ve efendiliğiyle çok daha makul ve makbul bir mebus adayı olurdu.
Diğer taraftan son yerel seçimde MHP’nin İnegöl’deki oyunu yaklaşık 35 bin kişi birden arttıran Belediye Başkan Adayı Fikret Fidan beşinci sıraya değil de dördüncü sıraya konsaydı eğer, çok daha fazla katar etkisi yapar sürüklerdi arkasındakini de.
Ancak az önce de dediğim gibi, fırsatı ganimet bilen İsmet Büyükataman’ın siyasi hırsı ve iki arkadaşını birden Ankara’ya taşıtma arzusu MHP Bursa İl Örgütü’nde olması beklenen sinerjiyi yaratmayacak gibi görünüyor.
Diğer taraftan AKP’den kaçan seçmen CHP’den ziyade daha çok MHP’ye gidiyor.
Ve görünen o ki MHP sadece Bursa’da değil, Türkiye genelinde de çok ciddi bir oy artışı sağlayacak.
Bursa’da son seçimde üçüncü milletvekilliğini birkaç yüz oyla kıl payı kaçırmışlardı.
Siz onu çoktan hallolmuş bilin ve gözünüzü listenin dördüncü sırasından ayırmayın.
Çünkü CHP oyunu yeterince arttıramaz, HDP de bir milletvekili çıkarırsa eğer, AKP’nin milletvekili sayısı 10’a, CHP’ninkiyse 4’e düşüyor Bursa’da!
Hele hele MHP bir sürpriz yapar da umulanın çok üstünde oy alarak “arabada beş, evde on beş” taktiği uygularsa AKP’ye, onlar da bu kez 9’a iniyorlar!
Artık seçimlere çeyrek kala her şey çok bıçak sırtında gidiyor.