Yusuf Ulcay yaklaşık dört yıldan beri Uludağ Üniversitesi rektörüydü.
İyisiyle kötüsüyle bu görevi yaptı uzun süredir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerine artık geçen hafta Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’u atadı.
Peki nasıl karşılandı hem Ulcay’ın gidişi, hem de Saim Kılavuz’un gelişi camiada?
Yusuf Ulcay sosyal medyada giderayak şu tweeti yayınladı:
“2015 yılından itibaren onur ve gururla yürüttüğüm Rektörlük görevim sona ermiştir. Uzun yıllardır öğretim üyesi olarak hizmet verdiğim üniversiteme bundan sonra da aynı istek ve azimle yine hizmet etmeye devam edeceğim. Görevi devralan yeni rektör hocamıza da başarılar diliyorum.”
Ve işte eski rektöre gelen yanıtlar:
-Kaç basamak düşürdünüz Uludağ Üniversitesi’ni?
-Buradan yeni rektörümüze sesleniyoruz. Eğer ki sevilmek saygı görmek istiyorsanız Yusuf Ulcay hocamızın yaptıklarının tam tersini yapın. Biz üniversite okuyoruz ne şenliğimiz var ne yaz okulumuz var ne de başka bir şeyimiz var. 2. Sınıf değil bildiğin 38. Sınıf insan muamelesi.
-Akşama bütün Görükle bunun şerefine içer be hocam!
-Kötü günler bitti sonunda, sıra daha kötü günlerde!
-Kötü hatırlanmak ne kadar da acıdır.
-Ne yazık ki hocam Uludağ Üniversitesi halen aynı yerde sayıyor. Ve öğrencilerin size olan kızgınlığı daha da arttı. Umarım bundan sonra vereceğiniz kararlar hususunda etrafınızdaki insanların da fikrini alarak hayatınızı idame ettirirsiniz. Yolunuz açık olsun.
-Bahar şenlikleri geri gelir inşallah.
-Tüm Uludağ’lılar seri mutlu.
-Selametle hocam selametle. Üniversite yıllarımızı mahveden adam olarak, hayat boyu hatırlayacağız sizi şüpheniz olmasın.
-Allah’ım bu ne güzel haberdir. Ya Rabbim sana şükürler olsun.
-Güzel şeyler oluyor.
-Oleyyy!
-Üniversite tarihinin açık ara en berbat yönetime sahip rektörü olabilirsiniz. Hayatını zehir ettiğiniz öğrenciler sizi asla unutmayacak merak etmeyin!
-2016 yılında Balıkesir Üniversitesinden Uludağ’a geçiş yaptım ve 2.5 sene okuyup mezun oldum.Yaptığınız işler o kadar başarısızdı ki isim ve sıralama olarak çok daha altlarda olmasına rağmen Balıkesir’i arattınız. Yeni yerleşen öğrencileri Allah kurtardı desem ağır olmaz herhalde.
-Kurtulduk!
-En güzel tweetiniz buydu hocam, sağlıcakla kalın.
-31 Mart’tan beri ülkede güzel şeyler oluyor, okula bahar geldi!
-İnşallah bidaha gelmezsin. Yolun bahtın açık olsun.
-Onur ve gururla yürüttüğünüz rektörlüğünüz süresince verdiğiniz kararların biraz olsun yararlı olmasını dilerdik, ne yazık ki hiç olmadı. Bizlere çok kötü zamanlar yaşattınız, yine de yolunuz açık olsun hocam, selametle...
-Erto, ver oğlum müziği!
-Sonunda!
-Yolunuz açık olsun umarım bir daha karşılaşmayız hocam. Öğrencilik yıllarında sizin rektörlüğünüzden öncesini ve sizden sonrasını gören öğrenciler için pek de iyi hatırlanmayacaksınız. Umarım bundan sonraki kararlarınız bu kadar büyük kitleleri etkilemez. Saygılar.
-Bugünden itibaren Görükle’de 40 gün 40 gece devam edecek olan kutlamalar başlayacak ve bugün Yusuf hocadan kurtulma günü ilan edilecek.
-Evet çok ilklere imza attınız. Bahar şenliklerini kaldırmak, vizeleri 1 haftada aradan çıkarmak, bu sayede 5 günde 11 sınava girebildiğimi keşfettim, kendimi tanıdım. En yaratıcısı da akademik takvimi dönem içinde değiştirmek oldu. Görülmemiş ilkler.
-Görev yaptığınız süredeki tüm haklarımı size haram ediyorum!
-Ohh be kurtulduk senden!
-Ülke bile bu kadar kötü yönetilmedi. Hiçbir mecrada görüşmeme umudu ile. Bahar bize de geldi.
-Yolunuz açık olsun, keşke iyi hatırlansaydınız hocam ama maalesef sizinle ilgili üniversite hatıralarımız birer travma gibi.
-Son derece kötü ve başarısız bir rektörlük yaptınız
-Kötü günleri geride bıraktık, daha kötü günler geliyor! Coming soon...
-Hakkınızda hayırlısı olsun hocam, yeni görevinizde başarılar diliyorum.
-Bu sefer gol beeee bu gol beee!
-Eskiden akademisyenler toplanır okul için en iyisini yapacağını düşündüğü kişiyi seçerdi ve bu üniversite bile bitirmeyen, okulun içinde ne olduğunu, ihtiyaçlarını bilmeyen birinin seçmesinden çok daha sağlıklı bir durumdu.
-Allah’ım, nasıl bir sevap işledik acaba?
-Ya arkadaşlar herkes Yusuf hocamıza kötü yorum yapmış ne bu böyle. Ne yapmış da Yusuf hoca bu kadar üstüne gidiyorsunuz? Düşünüyorum da hiçbir şey yapmadı. Harbi hocam insan öğrencilerin yararına bir tane güzel şey yapmaz mı ya?
-Artık senfoni orkestrası konserlerini üniversitede de izlemek istiyoruz. İnşallah o günler geri gelecek.
-Gelen gideni aratmaz inşallah!
-Maalesef çok sevindim görevi bırakmanıza. Ancak bu üniversiteye kaybettirdiğiniz değerli şeyleri hiç bir zaman unutmayacağız...
-Üniversitenin daha iyi bir eğitim yeri olabilmesi adına tek bir adım atmadın, şenlikleri kaldırdın, içeride cami olmasına rağmen sırf birilerine yaranmak için eskisini yıkıp yeni cami yaptırdın, şenlikleri kaldırdın, öğrenciye bedava çorba dağıtan belediyeyi sırf senin partinden değil diye yasaklattın, içeride çoğu bölümün binası dökülürken kampüse “sosyal alan” adı altında saçma sapan bi avm yaptırttın, “Atatürk” meydanının ismini yine sırf “birilerine” yaranmak için değiştirttin... Daha sayim mi hoca?
-Bunca çapulcu tepkisine hiç takılma hocam bunlar içip s.çtıkları festival adı altında onlarca yaptıkları pislikleri iptal ettiğiniz için saldırıyor. Güzel bir dönem geçirdiniz. Bursa’ya güzel katkılar yaptınız. Allah razı olsun sizden. Çapulcu içkici ayyaşlar razı olmasa da olur!
-Her sınav döneminde stresten yatağa düşüyorum. Ben size ve bu akademik takvimi hazırlayanlara hakkımı helal etmiyorum.
Kimsenin ahı kimsede kalmaz, ilahi adalet diyoruz biz buna.
-Aman azim ve isteğiniz size kalsın, bir yılım dolmadan yıldırdınız yönetiminizle, gelen gideni aratmasın kâfi.
-Ahımızı çok aldınız Yusuf bey. Az çektirmediniz öğrencilere. Güle güle.
-Demek fildişi kulenize veda etme zamanı geldi. İnşallah bir daha hiç bir kuruma yönetici olmazsınız, bu iş sizin işiniz değil. Biz çok üzüldük rektörlük sürecinizde. Bundan sonraki hayatınızda lütfen daha çok öğrencilerinize vakit ayırıp sorunlara odaklanın.
………………….
Ve yeni rektör Saim Kılavuz…
Aydınlı.
İlahiyat kökenli bir hoca…
Bornova’da din görevlileri kontrol memuruyken İzmir’de, Yüksek İslam Enstitüsü’nü bitiriyor.
Aynı yıl da İzmir İmam Hatip Lisesi’nde öğretmenliğe başlıyor.
Daha sonra Bursa Yüksek İslam Enstitüsü’ne asistan olarak atanıyor Hoca.
Askerlik görevini de burada yapmasının ardından İlahiyat Fakültesi’ne geçiyor.
Geçmişte Uludağ Üniversitesi’nde rektör yardımcılığı da yaptı.
Ve işte size Saim Kılavuz’la ilgili atılan birkaç mesaj daha:
-Uzay bilimlerinde çağ atlarız muhtemelen!..
-Bilim üretemeyen üniversitelerde kimin rektör olduğunun önemi yok. Ülkemize yazık oluyor, bilim üretmeye çalışan insanlarımız harcanıyor maalesef. Ama umutluyuz, hiç bir karanlık sonsuz değildir.
-Öğretim üyelerinin hiç kimsenin etkisi altında kalmadan salt kendi özgür iradeleri ile rektörünü seçemeyecek kadar özerk olmayan bir üniversite, üniversite olmadığı gibi bilim yuvası hiç değildir.
-Hac konusunda çok bilgili... Pozitif bilimle arasında endoplazmik retikulum olmalı!..
-Endoplazmik retikulum konferansı bekliyoruz kendisinden
- Günün en trajikomik haberi... Üniversitenin atlayacağı çağı merak ediyorum...
………….
Eleştiriler böyle.
Ve bir öneri de benden:
Kentle, Bursa dinamikleriyle yakın ilişkiler kursun yeni Rektör Hoca.
Bu kentin iş dünyasıyla, sanayicileriyle Üniversiteyi buluştursun.
Yakın olsun bize.